Nieuws

STENEN PARELS & WONDEREN

Zeg nooit nooit want ooit is vlugger daar dan gedacht… En zie ons vandaag, aan de voordeur van een nieuw schooljaar vol uitdagingen. Waarvan de eerste ons staat op te wachten in de 3 basisscholen van de gemeente Zutendaal: De Stapsteen, De Parel en De Wonder-wijzer!

De voorbije maanden is er met het lokale bestuur, de schooldirectie en het lerarenteam heel sterk nagedacht over en gewerkt aan het integreren van de weerbaarheidsdialoog in de derde graad van het basisonderwijs. Met als doel een gerichte preventieve aanpak te ontwikkelen die inspeelt op het welbevinden alsook de vaardigheden/competenties van het kind én tegelijk een inspirerende en ondersteunende ervaring biedt aan leerkrachten. Anders dan de opgebouwde expertise in het secundair onderwijs is dit wel een compleet nieuw terrein voor onze organisatie. Maar de voordelen of kansen zijn immens! De klassen hebben één vaste leerkracht, de achtergrond of schoolloopbaan van de leerling is heel goed gekend, de afstand/relatie tussen ouders en leerkracht is korter/hechter… Vandaar de extra toegevoegde waarde!

Wat als we ouders vanuit de ouderraad en erbuiten ook laten deelnemen? Welke dynamiek ontstaat er dan tussen ouders, leerkrachten, leerlingen en directie (bestuur)? Hoe kunnen we elk van hen hier zo optimaal op voorbereiden, klaarstomen? Wie vanuit het professioneel netwerk betrekken zoals CLB’s, Campus 03, gemeentelijke diensten onderwijs, welzijn, samenleven …?

En zo gezegd, zo gedaan! De voorbije week legden we de stenen, parels en wonderen vast als ‘proeftuinen’ in Limburg en Vlaanderen! Op dinsdag 27 september, donderdag 29 september en donderdag 10 november 2022 vindt deze unieke gebeurtenis plaats!

Het is onze overtuiging dit project verder uit te rollen in Limburg, Vlaanderen en Brussel!