Nieuws

de weerbaarheidsdialoog in Genk meent het: hoe gaat het écht met jou?

Ca va?!

In alle talen vragen we hetzelfde en onze antwoorden zijn dat ook. Vreemd maar we doen het allemaal wel eens. We begroeten elkaar met hoe gaat het en gaan meteen over naar de orde van het moment. Want tijd is schaars laat staan het gevoel van vertrouwen en veiligheid. Neem hierbij ook nog eens de alom aanwezige druk van verwachtingen vanuit het ‘clubje’ van mensen met dezelfde overtuigingen, dezelfde kledingstijl, dezelfde cultuur, dezelfde school – en studiekeuze…. En al wat niet in hun straatje past is raar, anders, abnormaal, bedreigend, ziek, onbekend of ongewenst. Of de ander is gewoon niet goed genoeg. Punt. 

Waarom? Daarom! 

De makkelijkste manier om niet verder te verklaren of te onderbouwen van persoonlijke meningen en handelingen die iemand kunnen uitsluiten of kwetsen. Soms volstaat het al een gevoel van twijfel te creëren bij de ander die anders is. Met alle mogelijke mentale en soms ook fysieke gevolgen van dien… Een negatief of verstoord zelfbeeld is ontzettend zwaar om te dragen. Zeker voor degene die alleen of eenzaam is, zich onbegrepen voelt of niet eens wordt gezien. 

Totdat we er resoluut voor kiezen ‘wa (tijd te) make’  en ruimte voorzien voor een van de meest essentiële vragen: Hoe gaat het écht met jou?

Met enige creativiteit en wat doortastendheid slagen we erin alle denkbare en zichtbare drempels of remmingen weg te nemen. Wanneer we jongeren en volwassenen vanuit de Okan-klassen en andere reguliere scholen in Genk bijeenbrengen en ‘meertalig’ aan de slag gaan met onszelf en onze samenleving, zien we hoe universeel gevoelens zijn. Verdriet of geluk is voor ons allemaal hetzelfde, ongeacht onze verschillen in achtergrond of huidskleur of religie of seksualiteit… We kennen het allemaal. 

Dat hebben we in de tweede week van de weerbaarheidsdialoog opnieuw mogen ondervinden. Innemende verhalen, indrukwekkende talenten en interessante dynamieken…. Zo bijzonder mooi welke gesprekken er hebben plaatsgevonden, de versterkte of nieuwe vriendschappen tussen bekenden en onbekenden, en vooral de toegenomen bewustwording bij en verbinding tussen ons allemaal. 

Het gaat goed met me. Al ben ik nu toe aan wat rust…

Atlas College Genk – Techniek & Innovatie / TA De Wijzer / ALTEA / Don Bosco Genk / Sint-Jozefinstituut Bokrijk / Lyceum Genk / Okan Genk 

#karienlantmeeters #jaspercleeren #emmyparthoens #jokestevens #StadGenk #AnniekNagels #WimDries #JoCops #JasperMoermans #KrisClijsters #KatrienDreessen #deweerbaarheidsdialoog #RentekBVBA