Nieuws

Primeur: weerbaarheidsdialoog exclusief lrkr8n

Een primeur!! En wat voor een….

#DeWeerbaarheidsdialoog met jongeren in het secundair onderwijs kennen en doen we al jaren. De module met kinderen en hun ouders in het basisonderwijs is nu al aan zijn tweede schooljaar begonnen. Maar; vandaag, in de Stad Genk, vond een zeer bijzondere nooit eerder uitgevoerde versie plaats: een met leerkrachten vanuit verschillende secundaire scholen!

Een warm mooi initiatief dat vanuit de werkgroep WBD Genk, voor en door leerkrachten met WBD-ervaringen, is ontstaan. Met de intentie de gegroeide expertise en beklijvende momenten van jaren met veel meer onderwijspersoneel te delen. Exclusief dus! Geen evidente klus om vrij geroosterd te krijgen maar toch is de groep erin geslaagd. Maar liefst 30 leerkrachten namen deel!!

Wat er vandaag heeft plaatsgevonden: De wijze waarop ook de mens achter de leerkracht ontbolsterde in de meest ‘rauwe’ versie. Met een enorme gedurfde kwetsbaarheid onder elkaar. Onbeschrijflijk mooi, puur en bewonderenswaardig. Eerlijk en authentiek. Niet te omschrijven. 

En het ‘moet’ gezegd, onze maatschappij herleidt leerkrachten te vaak tot kennisapparaten of leermachines of probleemoplossers. Gepaard met allerlei negatief commentaar of een vertekend beeld. Het zijn mensen die erg veel van hun vak houden en hun uiterste best doen om elk kind naar zijn mooiste en sterkste versie te vormen. In een nogal complexe context en samenleving die ook nog eens bol staat van (torenhoge) verwachtingen. Waardoor menig leerkracht er wel eens genoeg van kan hebben. Want net zoals onze kinderen dragen ook zij van alles mee in hun ‘rugzakje’. Maken zij ook deel uit van onze wereld die door moeilijke of donkere tijden gaat. 

Ik spreek voor mezelf; als ik zeg dat ik na vandaag nog een tikkeltje meer genuanceerd ben in mijn kijk op ‘dé leerkracht’. Geen kind is hetzelfde, geen wijk en geen school zijn dezelfde; leerkrachten ook niet. 

En voor wie aan wal staat te roepen; ga een week lesgeven. Maar liefst met een diploma op zak! En het hart op de juiste plek…

#stadgenk #lyceum #dewijzer #altea #okan #donbosco #atlascollege #karienlantmeeters #jocops #jaspercleeren #jokestevens