Nieuws

aan het Paleis van onze jeugd

Gisteravond aan C-Mine, op de historische grondvesten van onze stad Genk, vond een hoogst bijzondere ontmoeting en uitwisseling plaats die kenmerken welke richting onze maatschappij uit moet. Jongeren vanuit alle windrichtingen namen er het woord op verschillende ‘wijzen’.

Gericht aan het publiek, bestaande uit bedrijfsleiders, schooldirecties, jongerenorganisaties, beleidsmakers, kinderrechtencommissaris, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden…

Geen evidente uitdaging wekenlang hier naartoe te werken via creatieve inhoudelijke workshops, onder de noemer ‘Totaal Geschift’ en ‘Keuzes en Kansen‘; en een korte performance van Young Complex met een persoonlijk levensverhaal. Opdat de grote-mensen-wereld actief en empathisch luistert naar hoe zij de wereld lezen en beleven. Welke hun wensen en dromen zijn en welke inspanningen zij hier allemaal voor doen. Maar ook, zonder schaamte gezegd, welke drempels, onzekerheden en angsten, hen serieus parten spelen.

Geglobaliseerde wereld, crisissen op crisissen, sociale media en digitalisering, polarisering en radicalisering, klimaatverandering, armoede… Enig idee hoe wij volwassenen een wereld scheppen waarin wij hen niet betrekken? Geen rekening houden met hun zienswijze… En toch, zijn zij degenen die deze wereld zullen dragen. …

Gelijk hebben ze! Al wie er gister bij was kon ontegensprekelijk getuigen dat de wereld van vandaag niet zonder de experten van de toekomst kan. Al wie diep in de ogen van de jeugd heeft gekeken voelde dat wij – volwassenen – een andere koers moeten varen. Al wie oprecht in dialoog ging met de jongeren begrijpt welke hun kernvragen zijn.

Geef de jeugd via nieuwe, verbindende en creatieve methodieken en inspirerende mensen voldoende hoop, vertrouwen, respect, liefde, geduld, tijd en vooral een onuitputtelijk geloof! Geef nooit op, stel jezelf in vraag door in de kwetsbaarheid de kracht en het talent te vinden. Geef jezelf min of meer bloot door je authentiek en vurig gedreven op te stellen. Geef het goede voorbeeld, loop niet voorop of achterop maar loop met hen mee. In een koers die wij samen bepalen… Met competenties, vaardigheden en talenten, binnen een brede waaier aan identiteiten, persoonlijkheden, die tot in onze grondvesten voelbaar en herkenbaar zijn. Want laten we niet al te bescheiden zijn; dat heeft onze stad gemaakt voor wie zij vandaag is.

Dit initiatief was een samenwerking tussen de stad Genk, MOOZ en NEI TRED vzw en kadert binnen het jaarlijkse event ‘De Gestelde Lichamen’, in opdracht van de burgemeester Wim Dries. Thema van dit kalenderjaar: Opvoeden en Opgroeien.