Nieuws

Voel je vrij en verbonden!
250 jongeren doorbreken taboes via theater en dialoog

Wat is jouw plek in onze superdiverse samenleving? Voel jij je goed en belangrijk? Vind je het moeilijk om je weg te vinden? Nog tot en met 18 november gaan zo’n 250 leerlingen en 40 leerkrachten uit het Genkse onderwijs in gesprek met elkaar over universele thema’s die mensen met elkaar verbinden en zoeken ze antwoorden op vragen waar heel wat jongeren mee zitten.

De weerbaarheidsdialoog ‘Voel je vrij en verbonden’ is een samenwerking tussen stad Genk en de lokale vzw NEI TRED. Al voor de 5de keer komen leerlingen uit de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs – zowel uit het ASO, TSO, BSO, OKAN en deeltijds onderwijs – met hun leerkrachten samen in het jeugdcentrum Rondpunt 26 om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Het doel? Ontdekken wie ze zijn, wat hun plek is in onze samenleving en wat ons allemaal verbindt.

Veel prikkels

“De dag van vandaag is het niet evident voor jongeren om hun weg te vinden”, aldus burgemeester Wim Dries. “We leven in een tijd met heel veel prikkels, waarin het moeilijk is om je eigen identiteit te bepalen. Het is vaak zoeken, uitwisselen en experimenteren. Als lokale overheid vinden we het erg belangrijk dat jongeren bewust zijn van hun maatschappelijke positie, zich gehoord voelen, daadwerkelijk het verschil kunnen maken en dat ze zelf vorm kunnen geven aan een positieve toekomst; over de grenzen van afkomst, levensbeschouwing, geslacht en geaardheid heen. Tijdens de week van de weerbaarheidsdialoog trachten we de jongeren te inspireren en aan te sporen om zichzelf te zijn. Om zoveel mogelijk in te zetten op verbinding, brengen we elke dag een diverse groep van ongeveer 60 leerlingen en 10 leerkrachten samen; over de onderwijsniveaus, scholen en onderwijskoepels heen. Vooraf bezorgt vzw NEI TRED studiemateriaal aan de leerkrachten zodat zij er alvast in de klas mee aan de slag kunnen gaan.”

Elke dag theater

Een week lang (uitgezonderd woensdag) worden de jongeren uit hun comfortzone gehaald. Ze krijgen elke dag een theatervoorstelling te zien, verzorgd door NEI TRED, waarin een aantal gebeurtenissen uit het leven van theatermaker Jamal Kazza op een interactieve manier worden verhaald. Vervolgens gaan de deelnemers in verschillende workshops aan de slag met vraagstukken rond ‘identiteit’ en ‘samenleven’. “De jongeren bespreken de thema’s uit het theaterstuk gekoppeld aan hun eigen ervaringen”, vertelt Jamal Kazza van vzw NEI TRED. “Het is een mooie, creatieve manier om vertrouwen te scheppen en heel persoonlijke verhalen te delen.”

Gevoelige thema’s

De eerste reacties van de leerlingen en de leerkrachten zijn alvast positief. “Dit is een heel leerrijke ervaring”, klinkt het. “We denken na over dingen waar we anders niet stil bij zouden staan, zoals over wat we doen en wie we zijn. De begeleiders maken de gevoelige thema’s bespreekbaar.” “Wij hadden nooit gedacht dat de leerlingen zo zichzelf zouden durven zijn op een podium”, aldus een leerkracht. “Wij zijn heel fier op hen en zullen hun input zeker nog zinvol gebruiken in de klas.”

Weerbaarheidsdialoog – Praktisch

  • 14, 15, 17 en 18 november 2022 – 10 uur tot 15 uur
  • Jeugdcentrum Rondpunt 26 (langs de Europalaan)

Voor de pers: zin in een babbel met begeleiders of de theatermakers? Laat het ons weten.

MEER INFO

Wim Dries, burgemeester

T 0476 69 90 03

Wim.dries@genk.be

Karien Lantmeeters, sector Mens & Samenleving

T 089 65 42 23

karien.lantmeeters@genk.be