Nieuws

MINE-35 Houthalen-Oost

Geruggensteund door het gemeentebestuur Houthalen-Helchteren en L.A.C.H. vzw heb ik de voorbije 8 weken mogen kennismaken met een jongerenwereld te Houthalen-Oost. Als ‘vreemdeling’ was het belangrijk mij aan te passen aan hun gewoonten of tradities, hun taal en omgang, hun waarden en normen, hun kijk op mens en samenleven, hun dromen en wensen, hun angsten en teleurstellingen… Zonder dat ik mezelf volledig hoefde weg te cijferen of mijn achtergrond verloochenen. Ik kwam in vrede en zij ontvingen me met een ongelooflijke gastvrijheid. Voor de duur zoals ‘contractueel’ afgesproken. Ja, inderdaad, onze samenwerking was van tijdelijke aard… En dan zou ik hun land verlaten en terugkeren naar het ‘mijn’.

Come Back. MINE-35. Gisteren, zaterdag 17 juli 2021. Vanaf 18.00 uur. De heropening van het Jeugdcentrum. Dat was sinds begin mei ons allerbelangrijkste doel. Een nieuw hoofdstuk, geschreven voor en door jongeren, gericht aan iedereen waar ze op een of andere manier mee in relatie staan. Beleidsmakers, politie, handelaars, buurtbewoners, jeugdwerkers, wijkwerkers, straathoekwerkers….

Maar hoe verloopt zo een proces? Wat vraagt het als minstens twee verschillende werelden bij elkaar komen? Klikt het of botst het? Of allebei? … En hoe ga je hier dan het beste mee om? Of heeft de meerderheid altijd gelijk? De laatste stem… En dient de minderheid zich maar te schikken? …

Eerlijk, het antwoord is niet zo eenduidig. Hoe veel woorden ik ook zou schrijven, het zal de realiteit van het moment altijd tekort doen. Hoe vaak men mij de vraag stelt wat zich dan allemaal voordoet in zo’n proces? Of welke impact het op de jeugd heeft? Maar helaas, ik krijg het nooit duidelijk uitgelegd. Daarvoor zal de buitenwereld eens meer tot de jongerenwereld mogen komen. Zonder kant-en-klare pakketjes of vooraf ingevulde programma’s en doelen. Geen vingerwijzen over gebeurtenissen uit het verleden. Maar oprecht betrokken zijn en onvoorwaardelijk geloven in de goedheid van de jongeren. In hun potentieel, van talenten en competenties. Hen ook oprecht een stem te geven bij het bouwen aan onze samenleving. En dat het jeugdige leven doordrongen is van seks, drugs en rock & roll. Kom op, hoe waren onze jaren zeventig, tachtig en negentig?! Het komt wel goed met de overgrote meerderheid van onze jeugd. Een kleiner deel heeft een tikkeltje meer zorg op maat nodig…

En hier zit ik dan. Met vele herinneringen op zak en een brede glimlach. Met allerlei persoonlijkheden die ik me voor de geest kan brengen. Iets meer weet over zijn of haar achtergrond. Zijn of haar talent. Zijn of haar… En ja, ook veel over ons. Hoe hecht we zijn geworden. Geïnspireerd. Geliefd. Verrijkt. … En dat allemaal aan de bron van Houthalen-Oost: MINE-35.