Nieuws

KBNX: levens-kunstenaars

Vandaag was het zover! De eerste naakte ontmoeting van en tussen enthousiaste, nieuwsgierige unieke karakters is een feit. Van ver over de spreekwoordelijke en geografische grens zakten we allen af naar de stad Genk. We zijn woonachtig in Beek (Nederland), Maasmechelen, Lanaken, Bilzen en Vlaams-Brabant (kot!). Her en der was het luidkeels te horen: KBNX! KBNX! KBNX! 

Maar waar staat het voor? En waarom zijn wij KBNX? 

Goedele Ghijsen en Jamal Kazza, twee verwante zielen doordrongen van woord en andere kunstvormen sloten in de lente en zomer van dit jaar een sociaal, cultureel en co-creatief pact: “Jonge talenten en persoonlijkheden betrekken, begeesteren en begeleiden met als opdracht haar jeugdboek ‘Vluchtweg’ in een totaal nieuw ‘kleed’ en ‘kostuum’ te stoppen!

Geen letterlijke vertaling ervan maar een kunstzinnig ‘verhaal’ (in eender welke discipline: theater-woord-dans-beeld…) dat aandacht heeft voor wat Goedele niet heeft beschreven. Dat ene sprekende raam van de achterste treinwagon die ze over het hoofd heeft gezien, die ene neurotische blauwe vlieg aan het plafond van het beruchte klaslokaal, die ene glurende dikke duif aan de jonge treurwilg… Wat zouden zij allemaal te vertellen hebben? Welke is hun beleving van het alledaagse? Is hun vluchtweg al gekend en in gebruik of nog niet? ….

kbnX als onbekend, onbepaald of bewust anoniem. kbnX van extra of extreem in het puurste wezen. Of kbnX als in de doffe weerklank van helemaal niks. Eerlijk, vandaag weten we het niet. En dat maakt dit avontuur van weken en maanden net zo waanzinnig interessant en uitdagend. … 

Dus laten we beginnen bij het begin… Het boek lezen!

Sophie – Muhammed – Jaad – Ousmane – Lize – Aurianne – Imane – Em – Oguz – Noori