Nieuws

Jongeren vliegen erin: KBS steunt ruim 100 projecten, waaronder “Young Complex”. 800.000 euro verdeeld via oproep Unlock Your Energy!

Nu er stilaan – eindelijk! – wat meer mogelijk wordt, popelen jongeren om mekaar in levenden lijve te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. De Koning Boudewijnstichting geeft hen daarbij een stevig zetje: 102 creatieve, meeslepende projecten voor en met jongeren krijgen steun via de oproep Unlock your energy! Samen krijgen zij 800.000 euro om hun initiatieven weldra uit te voeren.

De zomer lonkt, de cijfers zijn hoopgevend en de versoepelingen bieden wat meer ruimte. Hoog tijd om alle opgekropte energie eruit te laten, om de creativiteit de vrije loop te laten, om plezier te maken en de emoties van het voorbije jaar een uitlaatklep te geven. Om de draad op te nemen met oude vrienden en nieuwe vrienden te leren kennen, en uit je cocon te komen.

Een paar maanden geleden capteerde de Koning Boudewijnstichting de roep in de maatschappij om zich om onze jongeren en hun welzijn te bekommeren. Ze gaf hen een uitdaging om alvast plannen te maken voor deze nieuwe fase. Dat was de inzet van Unlock your Energy!: bedenk een project – sportief, cultureel, sociaal, artistiek… – om de spirit er weer in te krijgen.

Een opdracht waarmee overal te lande jongeren (15-25 jaar) en jongerenorganisaties aan het brainstormen gingen: er werden 472 projecten ingediend. De overweldigende respons bevestigt nogmaals hoe groot de behoeften zijn. De onafhankelijke jury koos na een lange beraadslaging 53 projecten in Vlaanderen, 24 in Brussel en 25 in Wallonië. Die ontvangen tussen 2.500 en 20.000 euro, naargelang hun plannen.

“De impact van de crisis op jongeren en hun mentaal welzijn was duidelijk voelbaar. Ik was onder de indruk van de vele dossiers, het enthousiasme van de indieners en de betrokkenheid van jongeren bij de diverse projecten. Maar ook de solidariteit met de meest kwetsbare jongeren in onze samenleving was opmerkelijk. Daar komen zeker mooie resultaten uit voort!”, zegt motivatiepsycholoog prof. Alexis Dewaele (UGent), voorzitter van de Nederlandstalige jury.

Als bijlage via volgende koppeling https://www.kbs-frb.be/nl/Newsroom/Press-releases/2021/20210614AJUnlock vindt u een lijst met de geselecteerde projecten, gegroepeerd per provincie. Alle projecten houden zich aan de geldende coronamaatregelen en worden voor het eind van 2021 uitgevoerd.

In al hun diversiteit valt het op hoezeer de jongeren behoefte hebben aan fysieke ontmoetingen, aan beweging, aan een echt vakantiegevoel, en aan manieren om tot uitdrukking te brengen hoe ze het voorbije anderhalf jaar beleefd hebben. Er worden plannen gesmeed voor bijzondere zomerkampen, dance battles en capoeira, skateworkshops, fietstochten met een plus en fitnessen in openlucht. Slam poetry, hiphop, graffiti, stand-up, video, fotograferen, muziek of radio maken: alle uitdrukkingsvormen worden geëxploreerd. En nu we weten dat buitenkomen gezonder is dan binnen zitten, kriebelt het op veel plaatsen om een toffe ontmoetingsplek in de buitenlucht te creëren.

Groot hart voor wie het lastiger heeft
En er is veel aandacht voor jongeren die het extra lastig hebben, die economisch of mentaal kwetsbaar zijn of sociaal geïsoleerd zijn geraakt. Ze worden uitgenodigd om hun talenten te ontwikkelen en zich te uiten, om hun zelfvertrouwen een boost te geven door samen een kayakverhuur, een plantenasiel of een tijdelijke camping te runnen, om nieuwe vrienden te maken door te rugbyen of te dansen. In enkele gevallen worden ze daartoe uitgenodigd door anderen voor wie hun situatie erg herkenbaar is, zoals ex-vluchtelingen die activiteiten opzetten voor jongeren in asielcentra, of zoals jongeren die thuisloos zijn geweest en hun lotgenoten op sleeptouw nemen.

Naast de Koning Boudewijnstichting, die de belangrijkste financiële inbreng deed, deden ook het Solvay Solidarity Fund, het Ackermans & van Haaren Solidarity Fund en de actie Fit With A Star, in samenwerking met Basic Fit, een bijdrage aan deze oproep.

Perstekst KBS.