Nieuws

recht van spreken…

Januari 2011. Het jaar dat we beslisten vele seizoenen van allerlei experimentele concepten en projecten, die hun oorsprong vonden in de informele sfeer, een professioneel en duurzaam karakter te geven. Ontmoetingen van vrienden en collega’s, waarna het onderscheid tussen de twee volledig verdampte, luidden naar de naam ‘PL-EMENTS’. Een met onzichtbare draad verbonden relatie die nooit stukgaat. Een onuitputtelijke bron van inspiratie die elkeen invult vanuit eigen en gemeenschappelijke beweeg – en bestaansredenen. We zijn door wat we doen en we doen door wie we zijn.

Naast de rijke invulling van onze professionele loopbaan schiepen we in bijberoep ook een eigen ‘wereld’ waarin we de onbevangenheid en verwondering van het kind ten volle kunnen beleven. Waaruit vernieuwende, fascinerende en creatieve ideeën voortvloeien. …

De opgebouwde en uiteenlopende expertise van ons gezelschap beslaat een groot deel van het jeugdlandschap. Of het zich situeert binnen het onderwijs – of vrijetijdsleven, de context thuis of omgeving, gezondheid of tewerkstelling, huisvesting, justitie of eender waar. Daar waar jongeren zijn, zijn we thuis! Blijven we onvoorwaardelijk en onbegrensd in hen geloven. Trachten we samen met hen een voor hem of haar passend antwoord te vinden. Hoe traag of ingewikkeld het proces.

Met onze voelsprieten in onze samenleving wensen we voortdurend mee te zijn met allerhande ontwikkelingen of tendensen. Werken we voortdurend aan een netwerk van diensten, verenigingen en scholen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat ‘samen sterker is dan alleen’. Dat een goed idee veel meer slaagkans en impact heeft bij het bundelen van krachten en specialiteiten. Dat niemand álle kennis en inzicht in huis heeft. En dat alles in het belang van het kind gebeurt. …

Juni 2021. De tijd raast aan ons voorbij en als we niet geregeld stilstaan en even terugkijken, is de kans groot dat we vervagen, vergeten of verliezen. Dat we door onze gedrevenheid in de val van de vanzelfsprekendheid trappen. Ja, precies, omdat we zijn wie dat we zijn. Een organisatie die voortbouwt op de elementen van de voorbije decennia. Die enorm hebben bijgedragen aan de professionalisering en schaalvergroting van enkele initiatieven zoals De Weerbaarheidsdialoog, Dhar Kazza en Young Complex. Met samenwerkingen, subsidies en erkenningen op allerlei niveaus en levensdomeinen in Vlaanderen en Brussel. En de stad Genk als bakermat

Echter, de grote uitdaging die zich vandaag stelt, is de kritieke verhouding tussen onze draagkracht en draaglast. Dat we zeer waakzaam zijn geen slachtoffer te worden van ons succes. Want alleen – 1 betaalde kracht – is maar alleen.

Vandaar dat we ons het recht nemen luider en duidelijker te spreken. Te vragen naar een structurele vorm van ondersteuning. Te streven naar het valideren en verzekeren van ons onschatbare en noodzakelijke werk. Te luisteren naar de stem van degenen voor wie we zijn zoals we zijn en doen wat we doen. Dus, in een reeks van geplande en beoogde gesprekken met bevoegde politici en beleidsmakers beginnen we uiteraard in onze eigen stad. Met niemand anders dan schepen Anniek Nagels; bevoegd voor talentontwikkeling (kinderopvang, opvoedings – en onderwijsbeleid), samenleven en cultuur. Kan niet ontkennen dat het een bloedhete overlegwandeling was. …